Online psikolog kavramı internetin, bilgisayar ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte önem kazanmıştır.
Önceden sadece yüzyüze seanslar yapılırken günümüzde artık internet üzerinden görüntülü seanslar da yapılmaktadır.
Ayrıca 2019 Aralık ayından bu yana Dünya’yı etkisine alan Korona Virüsü tehdidine karşı da yüzyüze hizmet veren birçok psikolog online psikolog olarak hizmet vermeye başlamıştır.
İstanbul’un tanınan psikologlarından Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş Kadıköy Cognito Psikoloji Merkezi’nde hizmet vermektedir. Fakat ülkemizde vakaların görülmesiyle birlikte, toplum sağlığını düşünerek “evde kal”maya yönelik bir çalışma modeline de ağırlık vermiştir. Bu çalışma modeli ile online psikolog olarak da danışanlarına destek olmaktadır.
Bu süreci toplum olarak olabildiğince az hasarla atlatmak için evde kalmaya özen göstermeliyiz. Fakat evde kalma durumu ekonomik ve sosyal birçok problemi de beraberinde getiriyor.
Yaşadığımız zor günler sadece beden sağlığımızı değil ruh sağlığımızı da etkiliyor. Gerek süreç boyunca, gerek süreç sonrası ruh sağlığımızı korumak bizi virüslere karşı da daha dayanıklı hale getirecektir. Şunu net olarak biliyoruz ki bu salgın insanlığın yaşadığı ilk salgın değil. Tarih boyunca benzer, hatta daha kötü salgınlar yaşandı ve hepsi bitti. Son 50-100 senede birçok salgın hastalığın aşısının bulunması insanlığı güvende tutuyordu. Ancak beklenmeyen bir şey oldu.
Binlerce yıldır var olduğu bilinen korona virüsü evrimleşerek insanlar arasında yayılmaya ve ölümcül olmaya başladı. İnsanlık hazırlıksız yakalandı ancak Dünya’nın birçok ülkesinde birçok bilim adamı aşı bulmak için çalışıyorlar. Öncelikle bunu bilerek bilim adamlarına güvenmekte fayda var.
Online psikolog olarak seanslarına devam eden Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş, Hürriyet gazetesinde yazdığı köşe yazısında kaygı konusunda bir takım uyarılar yapıyor. İnsanın belli bir düzeyde kaygıya hayatta kalabilmesi için ihtiyacı olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş, yüksek düzeyde kaygının bağışıklık içinde zararlı olduğunun altını çiziyor. Ayrıca düşük kaygı düzeyinin de insanı rehavete sokarak tedbir almasını önleyebileceği konusunda uyarıyor.
Ayrıca verilere pozitif veya negatif bakmak yerine tüm verileri masaya yatırarak gerçekçi bir şekilde değerlendirme yapılması gerektiğini yazıyor.
İstanbul psikologlarından Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş’in diğer öneri ise özetle şöyle:
*Sosyal medyadan belirli sürelerle uzak durmak, hobi edinmek, daha önceden yarım bıraktığımız veya ertelediğimiz işlere devam etmek, dil öğrenmek, müzik aleti çalmak.
*Film izlemek, müzik dinlemek, ailece oyunlar oynamak.
*Sürekli olumsuz konuşmaların, sohbetlerin olduğu gruplardan uzak durmak.
*Uyku ve yemek düzenini bozmamak.
*Fiziksel aktivite ve kafein içeren içeceklerin tüketimini azaltmak.
https://soundcloud.com/user-590652299/koronavirus-koronaviruse-karsi-kaygiyi-azaltmanin-yollari-uzman-klinik-psikolog-berkay-ates
DİĞER YAZILAR
- Bağımlılık Nedir? Fiziksel Bağımlılık ve Psikolojik Bağımlılık Kavramları
- Hipnoz ve Meditasyon
- Uyku ve Uyku İle İlgili Kavramlar
- Sınavlar ve Aile Çocuk İlişkileri
- Asla İlişki Yürütemeyeceğim
- Dikkat Dağınıklığı
- Gelecekte Ne Yapmak İstediğimi Bilmiyorum
- Gelecekten Ümitsizim
- Hayatım Çok Sıkıcı
- Hiçbir Şey Beni Mutlu Etmiyor
- Kendini Tanıtmak
- Her Şeyi Erteliyorum
- Anksiyete Nedir?
- Bipolar Bozukluk Nedir?
- Kaygı Bozukluğu
- Ergen Danışmanlığı
- Aile Danışmanlığı
- Çift ve İlişki Danışmanlığı
- Depresyon
- Sosyal Fobi