istanbul psikolog
0531 668 50 64

Asla İlişki Yürütemeyeceğim

Asla İlişki Yürütemeyeceğim

Uzman Psikolog Berkay Ateş İlişki Korkusu Yayaşanlar İçin Kaleme Aldı:

“İlişki Yürütemiyorum”

GERÇEKTEN ÖYLE Mİ?

Bir önceki ilişki bir şekilde bitti. Bitmesinin altında yatan onlarca sebep vardı. Gel gelelim o kadar sebebin hiç birisi göz önünde bulundurulmadan çıkarılan otomatik sonuç; “ASLA İLİŞKİ YÜRÜTEMEYECEĞİM”

Bu, yoruma dayalı ve bilimin nedensellik ilkesine taban tabana zıt olan bir düşünce “kalıbıdır”. Bunu çok basit bir şekilde gösterecek olursak, bu cümleyi kuran kişiye “Neden?” diye sormak yeterlidir. Peki,

Verilecek muhtemel cevaplar;

  • Çünkü bu güne dek iyi giden ilişkim olmadı!
  • Çünkü ben bunu hak etmiyorum!
  • Çünkü ben beceriksizim!

Muhtemel cevaplar üzerinden devam edelim;

  • Bu güne dek iyi giden bir ilişkinin olmadığını düşünüyorsun. Peki bunu kabul edelim. Nedensellik ilkesi gereğince, geçmiş ilişkide yaşanmış ve o ilişkiye özgü parametreler, gelecekteki bir ilişkiyi etkileyemez. Gelecekte olacak ilişkinin kötü gitmesine gerekçe oluşturulamaz. Bu çıkarım direkt olarak yanlı ve duygusal bir otomatik düşünce kalıbıdır.
  • Çünkü ben bunu hak etmiyorum, çünkü beceriksizim vs. bunlar ise gerçekçi ve tarafsız bir bakış açısından uzak, dramatik yargılar ve yorumlardır. Bu cümleler yerine kurulacak daha gerçekçi, tarafsız, yargı ve yorumlamalardan uzak cümleler, adım atmanızı ve kendinizi dramatik şemalardan uzaklaştırmanızı sağlayacak ve daha gerçekçi bir şekilde problem kaynağına inmenize yardımcı olacaktır.

Örneklerde de görüldüğü üzere “ASLA İLİŞKİ YURÜTEMEYECEĞİM” cümlesine, hiçbir tarafsız, yargı ve yorumdan uzak ve gerçekçi bir gerekçe sebep olmamaktadır. Bu cümlenin daha gerçekçi ve tarafsız halini;
“BU GÜNE DEK İYİ BİTMEYEN İLİŞKİLERİM OLDU AMA BU,GELECEKTE YAŞAYACAĞIM İLİŞKİLERİN BELİRLEYİCİSİ OLAMAZ” şeklinde düzeltebiliriz.

Buna benzer bütün dramatik yargılarınızda ve otomatik düşünce kalıplarınızda bu düzeltmeyi yaptıkça, çaresizlik ve umutsuzluk duygusundan uzaklaştığınıza şahit olacaksınız. Ve bir süre sonra bu tür otomatik düşünce kalıplarının, yanlış ve dramatik inanışların kafanızın içinde ne kadar yer kapladığını görmeye başlayacaksınız. Ağzımızdan çıkan cümleler zihnimizdekilerin bir yansımasıdır. Bu cümleleri daha gerçekçi ve adaptif cümlelerle değiştirmek zihnen de daha sağlıklı olmamıza sebep olacaktır.

Sevgiler.

Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş

Psikolog
Hemen Randevu Oluşturalım.

Formu Doldurun Bilgi Verelim.