istanbul psikolog
0531 668 50 64

Sosyal Fobi

Sosyal Fobi
Sosyal Fobi Psikolog
Sosyal Fobi

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi psikolog desteği ile çözülebilen bir kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler sürekli olarak başkaları tarafından ayıplanacağını ve yargılanacağını düşünürler. Bu nedenle mahcup ve rezil olma korkusu yaşayan bireyler toplum içerisine çıkmaktan kaçarlar. Sürekli olarak yalnız kalmak isteyen ve yakınlarındaki kişiler dahil hiç kimseyle konuşmak istemeyen bireyler çevre ile etkileşimden yoğun derecede kaçınırlar. Başkalarının kendileri ile ilgili sürekli olarak olumsuz düşünce içinde olduğunu ve ayıplandıklarını düşünmelerinin yanı sıra ezilmiş ve küçümsenmiş hissederler. Toplum içerisinde fiziksel olarak titremeye başlayan bu bireyler titremelerinin başkaları tarafından fark edilmesinden korkarlar. Bunu gizlemek için sürekli olarak ellerini saklama eğiminde olmalarının yanı sıra konuşmaktan da kaçınırlar.

Sosyal fobi psikolog denildiği zaman akla ilk olarak İstanbul gelmektedir. Bunun sebebi bu rahatsızlıkların yüksek oranda çok fazla insanın bulunduğu yerlerde görülmesidir. Başta Kadıköy olmak üzere yoğun bir nüfusa sahip olan İstanbul bu rahatsızlığın en çok karşılaşıldığı bölgelerden bir tanesidir.

Sosyal Fobinin Nedenleri

Yaygın tip ve yaygın olmayan tip olmak üzere iki çeşidi bulunan bu rahatsızlık genellikle ergenlik döneminde başlamaktadır. Maddi durumu yetersiz, sosyal olarak aktif olmayan kişilerde daha fazla görüldüğü gibi hiç evlenmemiş, eğitim durumu yüksek olmayan veya bir işe sahip olmayan kişilerde de ortaya çıkabilmektedir. Yetişilen ailenin sosyal ve ekonomik durumu, çocuğun yetiştirildiği ortam, ebeveynlerin ilgi ve alakası gibi durumların olumsuz seyretmesi hastalığa zemin hazırlamaktadır.

Sosyal fobinin kalıtsal olarak aktarılması mümkün olsa da bu ihtimal oldukça düşüktür. Bu rahatsızlık özellikle küçük yaşlarda oluşan toplumsal travmalar sonucunda ortaya çıkmakta ve hayat boyunca ilerlemektedir. Özellikle çocuk yaşlarda toplumda yaşanan herhangi bir olumsuzluk sonucu kişiye gülünmesi, rezil olması, dalga geçilmesi, dışlanması gibi durumlar bu rahatsızlığın kaynağını oluşturmaktadır. Bu sebeplerle kişide oluşmaya başlayan rahatsızlık hayatta karşılaşılan diğer olumsuzluklar sonucunda büyümekte ve kişinin hayatını son derece olumsuz bir biçimde etkilemektedir.

Sosyal Fobinin Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri özellikle korkulan olumsuz durumun içerisinde çok daha net görülmektedir. Toplum içerisine çıkıldığında kişide görülen el, vücut ve ses titremesi, nefes kesilmesi, kasların gerilmesi, kızarma, terleme gibi durumlar hastalığın en büyük belirtileri arasındadır. Kişi toplum içerisine çıktığında başkalarının sürekli olarak onu izlediği düşüncesindedir. Bundan dolayı hata yapmaktan, güçsüz ve yetersiz görünmekten, çirkin olmaktan ve beğenilmemekten korkmaktadır.

Bu rahatsızlığa sahip olan bir kişinin toplum içerisinde tekrar korkulan bir olumsuzluk yaşaması, bu hastalığın daha da ileriye taşınmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tedavisi son derece önemlidir. Sosyal fobi psikolog yardımı ile aşılabilen bir rahatsızlıktır.

Sosyal Fobinin Tedavisi

Sosyal fobi psikolog tedavisi ile rahatlıkla üstesinden gelinebilecek bir rahatsızlıktır. İstanbul ve Kadıköy gibi kalabalık muhitler başta olmak üzere bu rahatsızlığın tedavisi büyük oranda psikoterapi yani konuşmaya dayalı tedavi ile sağlanmaktadır. Bu konuda uzman kişiler hastalığa sahip olan kişi ile konuşma yoluyla hastalığın arkasında yatan nedenlerin ortaya çıkarılmasını ve bunların üstesinden gelinmesini sağlamaktadırlar.

Kişi psikolog ile konuşarak zamanla ona güven duymaya başlamakta bunun sonucunda ise bu hastalığını aşmaya başlamaktadır. Tedavi süreci sonunda rahatsızlığını çok büyük ölçüde yenen bireyler hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmektedirler. Bunun yanı sıra tedavi süreci boyunca çeşitli ilaçlardan da destek alınabilmektedir. Bağımlılık yapmayan ve kişiye zarar vermeyen bu ilaçlar rahatsızlığın aşılmasında destekleyici bir rol oynamaktadır.

Tedavi için atılan ilk adım son derece önemlidir. Bu noktada kişinin üzerine düşen en önemli görev bu rahatsızlığa sahip olduğu gerçeğinden kaçmaması ve bir psikoloğa başvurmasıdır. Hasta bu ilk adımı attıktan sonra sosyal fobi psikolog tedavisine kendine bırakmalı ve tedavi süreci sonunda korkmadan sosyalleşebilmenin tadını çıkarmalıdır.

DİĞER YAZILAR

Psikolog
Hemen Randevu Oluşturalım.

Formu Doldurun Bilgi Verelim.