istanbul psikolog
0531 668 50 64

Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir
Depresyon psikolog kadıköy
Depresyon psikolog

Depresyon (çöküntü) nedir? Majör depresif bozukluk belirtileri nelerdir? 

Yemek yemek, giyinmek gibi zorunlu ihtiyaçlarımızı bile gidermek için kendimizde yeterli gücü bulamayız.Günlük hayatta arkadaşlarımızla sohbet etmek, spor yapmak, gezmek, eğlenmek gibi severek yaptığımız aktiviteler için bile enerji bulamadığımızda ya da kendimizi suçlu, değersiz ve çaresiz hissettiğimizde  çevremizden soyutlanma gibi bir durumun içine gireriz.

İçinde bulunduğumuz bu durum belki de depresyonu işaret ediyor olabilir. Peki depresyon nedir? Depresyon belirtileri nelerdir? Merak edenler için yararlı bir yazı hazırladık…

Çevreye ve uyarıcılara karşı duyarlığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenin yiterek umutsuzluğun, karamsarlığın güçlenmesi biçiminde beliren ruhsal bozukluk (çöküntü) durumudur. “Major Depresyon” olarak da isimlendirilir. Yemek yemek, giyinmek gibi zorunlu ihtiyaçlarımızı bile gidermek için kendimizde yeterli gücü bulamayız.Günlük hayatta arkadaşlarımızla sohbet etmek, spor yapmak, gezmek, eğlenmek gibi severek yaptığımız aktiviteler için bile enerji bulamadığımızda ya da kendimizi suçlu, değersiz ve çaresiz hissettiğimizde  çevremizden soyutlanma gibi bir durumun içine gireriz.

Gençler ve kadınlarda daha yaygın görülen depresyon ciddiye alınması gereken tedavi edilebilir bir ruhsal sorundur.

Kalp krizi, inme ve diyabet gibi diğer ciddi sorunların ortaya çıkmasında rol oynadığı bilinen ve pek çok kronik sorunların seyrini kötüleştirdiği kanıtlanan depresyon; alkol,uyuşturucu bağımlılığı gibi yaşamı tehdit edebilecek durumlara da yol açabilir. Kişilerin çevreleriyle olan ilişkilerini zayıflatarak, iş yerinde problemlere neden olabileceği gibi zamanla daha büyük hasarlara da neden olabilir.

Depresyon Türleri

1.Klinik Depresyon (Majör Depresif Bozukluk):

En şiddetli olarak değerlendirilen türdür. Belirtileri,

– Depresif hissetme
– Günlük aktivitelere ilginin azalması
– Kilo artışı ya da azalışı
– Uykusuzluk ya da uyanamama hali
– Düşünce ve hareketlerde yavaşlama
– Bitkin veya yorgun hissetme
– Odaklanamama ve karar verememe
– Ölüm ya da intihar düşünceleri

2.Atipik Özellikli Majör Depresif Bozukluk:

Duygu durumları dış uyaranlara göre şiddetli değişimler gösterir.  aşırı sevinç,aşırı üzüntü gibi. Belirtileri,

– Kiloda artış
– İştahta artış
– Sürekli uyku hali
– Kollarda ve bacaklarda ağırlaşma hissi
– Aşırı hassasiyet

Hamilelik süresince ya da doğumu takip eden dört hafta içinde karşılaşılan bir depresyon türü olan Doğum Sonrası Deprasyon; genel olarak gençlerde ve kadınlarda görülen özellikle gün ışığının azaldığı kış dönemlerinde ümitsiz, üzgün, stresli ve ilgisiz bir görüntü ortaya koyarlarken yaz dönemlerinde bambaşka bir duygu yaşanılan Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu da depresyon türlerindendir.

Melankolik Özellikli Majör Depresyon:

Zevk alınan hiçbir yaşamsal faliyetten zevk alınmamaya başlanılması.Tanısı;
– İyi olaylar karşısında tepkisizlik
– Psikomotor davranışlarda farklılaşma
– Suçluluk duygusu
– Uykusuzluk
– Sabahları depresyonda artış

Psikotik Özellikli Majör Depresif Bozukluk:

Kişinin kendini değersiz olduğunu ve yaşamayı hak etmediğini hissetmesi ve buna dair sesler duyduğunu söylemesi

Katatonik Özellikli Majör Depresif Bozukluk:

Kaslarda hareketsizlik,nedensiz kas hareketleri,şiddetli negativite ya da hiç konuşmama,alışılmamış beden pozisyonu,başkalarının söz ve hareketlerini tekrar etme.

Distimik Bozukluk:

Bu kişilerde günlük aktivitelere duyulan ilgide azalma, kendilerini ümitsiz hissetme, verimlilikte düşüş ve düşük özgüven gibi belirtiler sıklıkla görülür.

Depresyon semptomları herkeste farklılıklar gösterir.Uyku bozukluğu,yeme bozukluğu,Kendini üzüntülü, değersiz, umutsuz, çaresiz, hissetme, içinde boşluk duygusu olması,karar verme güçlüğü, konsantrasyon zorluğu, bellek bozukluğu,daha önce zevk alınan iş ve aktivitelerden zevk alamama,Cinsel isteksizlikİnsanlardan uzaklaşma ve yalnız kalma isteği,İnsanlardan uzaklaşma ve yalnız kalma isteği,uyku bozukluğu;baş, boyun, sırt ağrısı gibi vücudun değişik yerlerinde sürekli ağrılar hissetme, baş dönmesi, mide bulantıları başta gelen semptomlardandır.Bunlara ek olarak fazla alkol almaya başlama veya yatıştırıcı ilaçları kullanma ihtiyacı hissetme kendine zarar verme, intihar planları yapma, intihar girişiminde bulunma da sayılabilecek semptomlardandır.

Depresyon Tedavi Yöntemleri

Antidepresanlarla sorunun tedavisinde yardım almadan büyük oranda  iyileşme sağlanabilmektedir. Bazı vakalarda kaygı gidericiler(anksiyolitik), antipsikotik , tiroid hormonu, lityum kullanılabilir. İlaç tedavisine ek olarak uygulanan psikolog tedavinin etkisini artırmaktadır. psikolog ile kişinin olumsuz düşünce ve davranış biçimlerinin değiştirilmesi ve sorunla mücadele etmesi için daha aktif olması amaçlanır. Kimi ağır vakalar yatarak tedavi edilir. Kişinin keyif aldığı ve işlevselliğinin arttığı uğraşılar da tedavide yarar sağlar.

DİĞER YAZILAR

Psikolog
Hemen Randevu Oluşturalım.

Formu Doldurun Bilgi Verelim.