istanbul psikolog
0531 668 50 64

Dikkat Dağınıklığı

Dikkat Dağınıklığı

Uzman Psikolog Berkay Ateş dikkat dağınıklığı yaşayanlar için kaleme aldı:

DİKKAT DAĞINIKLIĞI MI?

Belki çoğu zaman bir çok insan gibi dikkat dağınıklığından şikayet ediyorsunuz ve bu konuda ne yapacağınızı merak ediyorsunuz. Bir türlü yoğun dikkat gerektiren yerlere dikkat kesilemiyor ve savaş veriyorsunuz.

Peki, hiç bu açıdan baktınız mı?; Dikkatinizi istem dışı olarak bir görevden başka bir uyarana verebilme gücüne sahip olmasaydım hayatımı sürdürebilir miydim?

Lütfen bir kaç saniye,dikkatinizi istediğiniz an istediğiniz şeye tamamen odaklayabilme gücünüzün olduğunu düşünün.

Peki… Dışarıda bir iş toplantısında dikkat kesilmeniz gereken bir ortamdasınız ve bütün duyu organlarınızı tamamen karşınızdaki insana vermiş durumdasınız. Harika gidiyorsunuz!

O sırada yan tarafınızdan bir araç takla atarak size doğru geliyor. Siz, dikkatinizi yüzde yüz odaklayabilme gücüne (!) kavuştuğunuz için, herkes içgüdüsel olarak kafasını sesin yükseldiği yere doğru çevirdiği için, onlar kaçmak için hazırlanırken siz oraya kafanızı bile çeviremediniz! Yükselen ses; sistemimiz için tehlike arz ediyordur.

Binlerce yıllık bir kodlama! Çünkü bize doğru gelen ve hayatımızı tehdit edebilecek bir cisim olabilir! O yuzden arabaların yüksek egzost seslerine kafaların döndüğünü fark edersiniz.

İlgi çektiğinden veya meraktan değil yani 🙂 Özetle; Dikkatin aynı anda birden fazla uyarana verilebiliyor olması bir eksiklik değil, hayattaki en buyuk motivasyonunuzun (survival) bir getirisidir. Hayatta kalmak adına binlerce yıldır süregelen bir alışkanlığımızdır. Hayati bir önem taşır. Ondan daha güçlü olamayız. Ona karşı savaşırsak, kazanamayız. Sadece onun varlığını kabul edip, nispeten kontrol altına alabilmek adına bir uzman psikologtan yardım alabiliriz.

Hiyerarşik olarak, yaşama devam edebilmek, bütün diger motivasyon kaynaklarımızdan daha önemlidir. Dikkatin, uyarıcılar tarafından başka yerlere çekiliyor olması, hayatta kalmamız için çok önemlidir. Onun varlığını kabul edip, yaşamınız için ne kadar gerekli olan bir sistem olduğunu içselleştirip, “mutlak kötüdür ve yok edilmelidir” demezseniz ve onun varlığının önemini fark edebilirseniz zaman içinde dikkatinizi kontrol almaya başladığınızı fark edeceksiniz.

Bunları bilin fakat kaygıların, alışkanlıkların, genetik yatkınlıkların ve kişilik yapısının da bizim için hayati önem taşıyan bu gücümüzü kontrol altında tutamıyor olmamıza sebep olabileceğini unutmayın ve mutlaka bir ruh sağlığı profesyonelinden bu konuda destek alın.

Dikkat! Aşağıdaki dosyayı indirerek dikkatinizi basit birkaç yöntem aracılığıyla kısa sürede çok daha fazla yükseltebilirsiniz! Aşağıda bulunan dosyanın içerisindeki açıklama yazılarını okuyup bu egzersizi yapmanız ve sürdürmeniz yeterli olacaktır. Dikkat bir kas gibidir ve siz bu egzersizi yaptıkça dikkat kasınızı geliştireceksiniz.

Sevgiler

Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş

Psikolog
Hemen Randevu Oluşturalım.

Formu Doldurun Bilgi Verelim.